21 February 2012

lemons

 
Ξυπνάς το πρωί με μια αίσθηση ανάλαφρη...έξω έχει ήλιο...το κεφάλη λίγο βαρύ...το σώμα χαλαρώ , αυτή η αίσθηση ευχάριστης χαλάρωσης μετά από σκληρή προπόνηση, μετά από μια νύχτα που χώρεψες, μετά από μια μέρα που έκανες εντούρο πολλές ώρες, μετά από ώρες περπάτημα στη πόλη, μετά από αλκοόλ, μετά από δακρυγόνα...νιώθεις πιό δυνατή, γέμησες ενέργεια, δεν άδειασες...

Βάζεις καφέ, ταϊζεις την γάτα, της λές πέντε βλακείες, κάπου πρέπει να πάει η διάθεση για χιούμορ, ποτήζεις της λίγες γλάστρες που δεν είναι στο αυτόματο πότισμα, τώρα το χειμώνα δεν θέλουν και πολλά, την άνοιξη θα σου χαρίσουν ότι τους έδινες, κάνει και λίγο κρύο...Βάζεις μουσική, ακούς ειδήσεις από το ίντερνετ, ψάχνεις εγκυρες πληροφορίες, με μυαλό και απόψεις με καρδιά και ανθρωπιά...
Και βλέπεις τα λεμόνια, οικολογικά από τα δέντρα της σπιτονοικοκυράς, να σε περιμένουν, τώρα που έβγαλες το γύψο, κάνε μια προσπάθεια λένε, θα σπάσει και η αγγύλωση...
...τα λεμόνια το χειμόνα του 2012 είναι πολύτιμα.
Εννοείτε ότι πρώτα πλένουμε και σκουπίζουμε τα λεμόνια.
Lemonsugar:
Ξίνουμε το κίτρινο του λεμονιού, το ανακατεύουμε με ψιλή ζάχαρι (εγώ προτιμώ την καφέ ζάχαρι) σε αναλογία περίπου 1:1, με το μείγμα γεμίζουμε μικρά βαζάκια και το πατικόνουμε καλά, να γίνει μια εννιαία μάζα και να φύγει ο αέρας. Κλείνουμε αφαιρόντας όσο δυνατόν όλο τον αέρα και φυλάμε στο ψυγείο.
Κρατάει μήνες. Το χρησιμοποιούμε σε γλυκά, κέϊκ κλπ
 Χυμός λεμονιού (κατεψηγμένος):
Τα λεμόνια τα στίβουμε κανονικά και γεμίζουμε παγοκυψέλες με το χυμό.
Είτε τα ρίχνουμε ως γευστικά παγάκια σε ποτό, είτε τα λιόνουμε όπου μας χρειάζεται φρέσκος χυμός λεμονιού...
  
Λεμονάδα:
Και οι λεμονόκουμες: Βράζουμε περίπου 20 λεμονόκουπες σε 1/2 λίτρο νερο με 1/2 κιλό ζάχαρι για 10', γεμίζουμε ένα μικρά μπουκαλάκια και τα κλείνουμε όσο είναι ζεστό το σιρόπι. Κρατάει 3,4 μήνες εκτός ψυγείο

feel free to share with you friends