Παραδοσιακό ποτό του Sorrento (κοντά στην ακτή Amalfi) και της Liguria.
(Στην περιοχή του Μπάρι το λένε και «Limoncino»)
Διάρκεια παρασκευής του Limoncello: 80 Ημέρες
(Στην περιοχή του Μπάρι το λένε και «Limoncino»)
Διάρκεια παρασκευής του Limoncello: 80 Ημέρες
3. Ρίξτε το 1 μπουκάλι με το αλκοόλ και το 1 με τη vodka μεγάλο γυάλινο δοχείο. Προσθέστε τις λεμονόφλουδες στο δοχείο και ανακατέψτε ελαφρά. Σκεπάστε το γυάλινο σκεύος ερμητικά και τοποθετήστε το σε ένα δροσερό, (όχι κρύο), και σκοτεινό μέρος.
5. Φάση Δεύτερη: Διαλύστε τη ζάχαρη μέσα στο νερό και βράστε το μείγμα σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Κατεβάστε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει (θα πρέπει να φθάσει στη θερμοκρασία του χώρου πριν το προσθέσετε στο δοχείο). Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι και με προσοχή, απαλά, αφαιρέστε τις λεμονόφλουδες από το δοχείο με το αλκοόλ και τη vodka και προσέξτε να μην μείνει μέσα το παραμικρό ίχνος από τις φλούδες. Προσέξτε επίσης να μην σας σπάσουν οι φλούδες κατά την αφαίρεσή τους από το δοχείο.
6. Χρησιμοποιώντας το μεγάλο χωνί και το χάρτινο φίλτρο Νο. 4, σιγά σιγά μεταφέρετε το μείγμα του αλκοόλ και της vodka στο άλλο δοχείο για τη μετάγγιση. Είναι μια διαδικασία υπομονής θα έλεγα γιατί τα φίλτρα θα φράζουν πολύ σύντομα με αποτέλεσμα να χρειαστείτε πολλά από αυτά.
8.
Σημείωση: Εάν υγράνετε ελαφρά τα χάρτινα φίλτρα, πρίν το φιλτράρισμα, δεν θα σπαταλήσετε λικέρ κατά την ώρα του φιλτραρίσματος.Αρχίστε να φιλτράρετε το Limoncello. Χρησιμοποιείστε το μικρό χωνί για να βάζετε μικρές ποσότητες από το φίλτρο μέσα στη γυάλινη μεζούρα.
Γεμίστε τη μεζούρα σταδιακά ανά 100 ml δηλαδή (100, 200, 300, κλπ.). Χρησιμοποιείστε το μικρό χωνί και τα μικρά φίλτρα Νο.2, φιλτράρετε το λικέρ σας για μια φορά ακόμα βάζοντάς το στα μικρά μπουκάλια των 100 ml.
Μ’ αυτόν τον τρόπο έχετε φιλτράρει τώρα το ποτό σας 4 φορές.
Σφραγίστε τα μπουκάλια πολύ σφικτά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μ’ αυτόν τον τρόπο έχετε φιλτράρει τώρα το ποτό σας 4 φορές.
Σφραγίστε τα μπουκάλια πολύ σφικτά.
Λίγα μυστικά ακόμα
- 1 μπουκάλι (750 ml), καθαρό οινόπνευμα (95% οινόπνευμα 190 proof)
- 1 μπουκάλι (750 ml ) vodka (40% οινόπνευμα 80 Proof)
- 15 μεγάλα χοντρόφλουδα, λαμπερά κίτρινα λεμόνια, (αν είναι δυνατόν χωρίς σημάδια ή στίγματα).
- 750 ml (περίπου 3 κούπες) εμφιαλωμένο νερό, (ή απεσταγμένο)
- 4 κούπες αγνή, καθαρή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου
- Εργαλεία
- Ένα πολύ καθαρό και αποστειρωμένο γυάλινο σκεύος, (4.5 λίτρων), με καπάκι που να κλείνει αεροστεγώς.
- Αρκετή ποσότητα χάρτινων φίλτρων του σουρωτού καφέ, (τα μισά σε μέγεθος Νο. 2 και τά άλλα μισά Νο. 4. Τα νούμερα «2» και «4», δείχνουν την πυκνότητα του φίλτρου. π. χ. το φίλτρο Νο. 2 είναι πιο πυκνό από το φίλτρο Νο. 4)
- 22 καθαρά, 100 ml. μπουκάλια που να κλείνουν καλά αεροστεγώς. (Τα πιο κατάλληλα είναι κάτι μικτά γυάλινα μπουκάλια που κλείνουν από πάνω με ένα πορσελάνινο πώμα που στο μέρος όπου κλείνει με το μπουκάλι έχει ένα λαστιχένιο δακτύλιο).
- Ένα μεγάλο γυάλινο βάζο (4.5 λίτρων) για την μετάγγιση.
- Μία γυάλινη μεζούρα, σε μετρικό σύστημα
- Δύο σουρωτήρια για καφέ φίλτρου
- Δύο χωνιά με στόμιο μία ίντσα, (στο ένα θα χρησιμοποιηθούν τα μεγάλα χάρτινα φίλτρα του καφέ και το άλλο για τα μικρά φίλτρα.
Το Limoncello σερβίρεται κατ’ ευθείαν από το ψυγείο.
Το Λικέρ αυτό όσο πιο πολύ χρόνο παραμένει στο μπουκάλι, τόσο πιο καλό γίνεται.
Εάν θέλετε το ποτό σας να είναι πιο παχύρρευστο μπορείτε να προσθέσετε 1-2 φλιτζάνια ζάχαρη παραπάνω.
Τα λέμε σε 2 μήνες....